- Locatie
Raadszaal Dantumadiel
- Voorzitter
- N.L. Agricola
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
0.IVRAGENHALFUUR:
-
0.I.a
Bijlagen
Besluit
Mondelinge vragen CDA over verkeersveiligheid omgeving Hege Seis – dhr. S. Wijben-ga stelt enkele vragen over de verkeersonveiligheid. Wethouder Wielstra geeft antwoord op de gestelde vragen. Daarmee zijn de vragen voldoende beantwoord.
-
0.I.b
Bijlagen
Besluit
Mondelinge vragen CDA over situatie Oekraïne. Dhr. Visser stelt vragen over de situatie in Oekraïne over o.a. opvang vluchtelingen.
Burgemeester Agricola geeft antwoord op de door de heer Visser gestelde. Daarmee zijn de vragen voldoende beantwoord. -
0.IIOPINIEREND DEEL:
-
0.III
Besluit
Wethouder Kempenaar geeft de raad een update over de stand van zaken met betrek-king tot de door hem gedane toezegging over corona steun voor ondernemers, raad 21 december 2021. Hij deelt mee dat het college hierover vandaag een besluit heeft geno-men. Verder geeft hij aan dat de ondernemers en de raad zo spoedig mogelijk over dit besluit worden geïnformeerd.
-
1
Besluit
De voorzitter opent het opiniërende deel van de vergadering met het uitspreken van het ambtsgebed en heet iedereen van harte welkom. Een bericht van verhindering is binnen-gekomen van mw. Bos-Jonkman.
Voorafgaand aan de behandeling van de agenda geeft de voorzitter het woord aan dhr. J. Wijbenga fractie Sociaal Links. De heer Wijbenga refereert aan het feit dat er rond het gebruik van verkiezingsposters en het aanplakken hiervan spelregels zijn afgesproken. Hij heeft geconstateerd dat deze regels door meerdere partijen worden genegeerd c.q. anders worden toegepast. Het gaat hierbij o.a. over het formaat van de posters, het plakken van posters over die van andere partijen en plaatsen van sandwichborden etc. De heer Wijbenga roept de burgemeester op om op korte termijn handelend op te tre-den. Verder vraagt hij de burgemeester voor de volgende verkiezingen de spelregels opnieuw onder de aandacht te brengen van de deelnemende partijen en hierover sluiten-de afspraken te maken. -
2
Bijlagen
Besluit
Mevrouw Slomp fractie CDA vraagt de voorzitter om een motie vreemd mede onderte-kend door de FNP,CU, GBD,SL en SGP over de situatie in de Oekraïne aan de agenda toe te voegen. Ook verzoekt zij dit punt als eerste punt op de agenda te plaatsen.
Van der Ploeg fraksje FNP freget oan de foarsitter in moasje fremd, oer bernesjirurgy UMCG , mei undertekene troch de CU ta te heakjen oan de wurklist. De raad stemt una-niem in, om de motie Oekraïne als eerste punt op de agenda te behandelen en de moas-je fremd FNP en CU als punt 10.1 aan de agenda toe te voegen.
Verder wordt er door de heer Visser fractie CDA voorgesteld om de punten 4 (Lachgas-verbod) en 5 (Integrale preventie aanpak jongeren…) rechtstreeks te agenderen voor het besluitvormende deel. Na bespreking besluit de raad punt 5 te agenderen voor het be-sluitvormende deel. De raad stemt, op voorstel van de heer Feddema fractie Christen-Unie, unaniem in met het afvoeren van het punt 4, “Lachgasverbod” van de agenda. Op voorstel van de heer Bakker fractie SGP besluit de raad in meerderheid (11 voor en 5 tegen CDA) om agendapunt 6 “vaststelling bestemmingsplan Damwâld-kom”, van de agenda af te voeren. Op voorstel van de heer J. Wijbenga Sociaal Links besluit de raad unaniem om agendapunt 8 “Geurverordening 2022” van de agenda af te voeren, in ver-band met nieuwe inzichten. Zonder verdere bespreking wordt de gewijzigde agenda vastgesteld. -
2.1
Stemuitslag
voorRaadsleden Dantumadiel (16)Bijlagen
Besluit
De heer Bakker fractie SGP geeft een korte toelichting op de door de gehele aanwezige raad gesteunde motie. Daarnaast geeft mevrouw Slomp-Ludolphie fractie CDA een toelichting op het werk van de stichting Takecarebnb die in samenwerking met het COA zorgt voor kleinschalige opvang van vluchtelingen. Ze doet een oproep om als gemeente Dantumadiel samen met de andere Friese gemeenten hierbij aan te sluiten. Na bespreking wordt besloten de motie te agenderen voor het besluitvormend deel van de raad van 1 maart 2022.
Moties Dantumadiel
Titel Motie vreemd: Steun aan Oekraïne -
3
Besluit
Bij dit punt draagt de voorzitter de voorzittershamer over aan de vicevoorzitter mevrouw T. Smit-de Vries.
Mevrouw Slomp-Ludolphie fractie CDA krijgt het woord en legt uit waarom haar fractie van mening is dat dit punt voldoende besproken is in de raad van 25 januari jl. Zij stelt voor het punt van de agenda af te voeren.
De heer Bakker fractie SGP krijgt vervolgens het woord. Aan het eind van de discussie dient de heer Bakker een motie van treurnis is. Vervolgens vraagt het CDA een schorsing aan. Na de schorsing geeft mevrouw Slomp-Ludolphie aan dat de CDA fractie met treurnis kennis neemt van de motie. Na de gehouden discussie besluit de raad de motie te agenderen voor het besluitvormende deel van de vergadering van 1 maart 2022. -
3.a
Stemuitslag
voorRaadsleden Dantumadiel (10)tegenRaadsleden Dantumadiel (6)Bijlagen
Moties Dantumadiel
Titel Motie SGP terugblik rapport BING -
4
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad wordt voorgesteld het volgende besluit te nemen:
Een lachgasverbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening conform bijgaand ontwerp-besluit;Besluit
De raad heeft op voorstel van de heer Feddema fractie ChristenUnie besloten dit punt af te voeren, dit omdat de burgemeester in de raad van 1 november 2021 een toezegging heeft gedaan. Er is toegezegd dat er een bijeenkomst georganiseerd zal worden voor de nieuwe raad over aanpak drugsproblemen in zijn algemeenheid.
-
6
Op grond van de Wet ruimtelijke ordening moet een besluit over de vaststelling van het ontwerp- bestemmingsplan ‘Damwâld-kom” worden genomen.
Op 21 juli 2020 heeft ons college besloten in te stemmen met het bijgevoegde ontwerp-bestemmingsplan ‘Damwâld-kom’.
Hierna heeft het ontwerp-bestemmingsplan ‘Damwâld-kom’ zes weken ter inzage gelegen, van 30 juli tot en met 9 september 2020.
In de ‘Reactienota ontwerp-bestemmingsplan Damwâld-kom’ zijn de zienswijzen op zorgvuldige wijze
beantwoord De zienswijzen leiden tot een op onderdelen gewijzigde vaststelling van het ontwerp-bestemmingsplan ‘Damwâld-kom’. In de reactienota is de samengevatte inhoud van de ingekomen zienswijzen en de reactie daarop weergegeven. De zienswijzen en de zienswijzennota zijn in de bijlage gevoegd.
Er zijn uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening geen redenen om de omgevingsvergunningen genoemd bij beslispunt twee onder c niet in het bestemmingsplan ‘Damwâld-kom’ te verwerken
Met de ambtshalve wijzigingen genoemd bij beslispunt twee onder d worden onjuistheden hersteld, ge-update rapporten toegevoegd en/of genomen besluiten verwerkt
Een exploitatieplan is niet nodig omdat kostenverhaal niet aan de orde is
Een exploitatieplan is een plan waarin de financiële en feitelijke planvorming voor een bepaald ruimtelijk plan is beschreven. Op grond van de Wet ruimtelijke ordening wordt het vaststellen van een exploitatieplan verplicht gesteld als een planologische regeling bepaalde ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Omdat het bestemmingsplan ‘Damwâld-kom’ een actualisatieplan betreft waarmee bij recht geen gemeentelijke gebiedsontwikkeling en/of gemeentelijk bouwplan wordt gerealiseerd maakt de gemeente op dit moment geen kosten en kan worden afgezien van het vaststellen van een exploitatieplan.
Er kan nu besloten worden over de vaststelling van het ontwerp-bestemmingsplan ‘Damwâld-kom’.Bijlagen
Besluit
Op voorstel van de heer Bakker fractie SGP heeft de raad besloten dit punt af te voeren van de agenda, omdat er recent nieuwe informatie aan de raad is toegezonden die nog niet in dit voorstel is meegenomen.
-
7
Op 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingsvisie is voor gemeenten één van de verplichte kerninstrumenten uit de Omgevingswet. De omgevingsvisie is de basis voor verdere uitwerking in het omgevingsplan, omgevingsprogramma´s en ook concrete projecten en initiatieven.
Op 26 januari 2021 heeft de raad met het oog op de implementatie van de Omgevingswet een Ambitiedocument opgesteld en daarmee de bestuurlijke ambitie bepaald. Het tweede deel van dit Ambitiedocument (beleidsanalyse) vormde de opmaat voor de Omgevingsvisie. Vervolgens is de dialoog met de Mienskip gestart. De resultaten daarvan zijn beschreven in de Uitgangspuntennotitie Omgevingsvisie, die op 7 oktober 2021 met de raad is gedeeld. Op basis van het Ambitiedocument en de Uitgangspuntennotitie is de Omgevingsvisie geschreven, die nu in concept voorligt.
De concept-Omgevingsvisie is de eerste versie. Na behandeling in de raad en inspraakronde zal deze worden uitgewerkt tot een Ontwerp-Omgevingsvisie.Bijlagen
Besluit
De voorzitter neemt de voorzittershamer weer over van de vicevoorzitter.
Na een uitvoerige discussie wordt besloten dit punt te agenderen voor het besluitvor-mende deel van de raad van 1 maart 2022. Waarbij zowel door de raad als de wethouder dank wordt uitgesproken voor grote inzet van de leden van de trajectgroep en van de bij dit onderwerp betrokken ambtenaren. -
8
Op 28 januari 2020 is de MOTIE GBD-VVD 280120: VERORDENING GEURHINDER EN VEEHOUDERIJ 2019 aangenomen. Hierin is aangegeven dat knelpunten met betrekking tot de geurverordening in kaart moeten worden gebracht. Verder is aangegeven dat voor de knelgevallen maatwerk wordt geleverd met de intentie de boer en de omwonenden vooruit te helpen in de ontwikkeling van het bedrijf en het woongenot. Waarbij is opgenomen dit maatwerktraject te doen in de geest van de omgevingswet. In de geurverordening 2019 heeft de actualisatie naar aanleiding van jurisprudentie over het begrip bebouwde kom plaatsgevonden. In de voorliggende wijziging is de lijst geactualiseerd waarbij ook de bestemming in het bestemmingsplan is meegenomen en de betreffende agrariërs gevraagd is of de behoefte er nog is om op de lijst te staan.
Eerder zijn er in 2008 en 2020 geurverorordeningen vastgesteld door de raad. Deze verordeningen hebben ruimte geboden voor het verminderen van afstanden van veehouderijen tot de geurgevoelige objecten (woningen). Bedoeling is om met het vaststellen van de geurverordening knelgevallen ruimte te bieden voor ontwikkeling.
Met de vaststelling van de geurverordening wordt het ingezette geurbeleid met betrekking tot veehouderijen voortgezet.
De lijst met veehouders is geactualiseerd en het concept van de geurverordening is voorgelegd aan de veehouders en omwonenden. Voor de percelen Achterwei 18 te Damwâld en Koailoane 10 Wâlterswâld zijn reacties van omwonenden binnengekomen. Met deze omwonenden heeft een gesprek plaatsgevonden met portefeuillehouder. De situatie met betrekking tot De Wal 1a Feanwaldsterwâl is een bekend gegeven, hiervoor is eerder al met de betrokkenen gesproken door portefeuillehouder. Omwonenden van het perceel Achterwei 18 te Damwâld geven aan dat ze geen verdere uitbreiding wensen van het bestaande bedrijf. Dit om toenemende geuroverlast te voorkomen. In reactie hierop kan het volgende worden gesteld. Met het vaststellen van de eerdere geurverordeningen is er een bepaalde ruimte geboden aan veehouders. Ook in de bestemmingsplannen is er ruimte geboden voor ontwikkeling van de veehouderijen. Door het opnieuw vaststellen van de geurverordening Dantumadiel 2022 wordt deze lijn voortgezet.
Het niet opnemen in de geurverordening zal er voor zorgen dat het perceel Achterwei 18 qua bedrijfsontwikkeling op slot komen te zitten. Gezien de eerder geboden ruimte vinden wij dit niet wenselijk. Omwonende van de Koailoane 10 heeft in het gesprek met portefeuillehouder kenbaar gemaakt geen probleem te hebben met een mogelijke uitbreiding van het agrarische bedrijf op de Koailoane 10. Omwonende heeft te kennen gegeven meer problemen te ondervinden van een ander intensieve veehouderij.
Verder is er een mail van een inwoner (geen omwonende van één van de veehouderijen op de lijst van de geurverordening) binnengekomen waarbij een er verwezen wordt naar gezondheidsaspecten. De inwoner vindt dat het vaststellen van de geurverordening in strijd is met de grondrechten en dat om deze redenen de geurverordening niet moet worden vastgesteld. Volgens inwoner dient de eerder vastgestelde geurverordening te worden ingetrokken. Als reactie hierop het volgende. De wet geurhinder en veehouderij biedt de mogelijkheid om de wettelijke afstanden voor (melk-)veehouderijen te verkleinen. Er is daarom een wettelijke basis om de geurverordening vast te stellen. Dit is niet in strijd met grondrechten. De verordening ziet alleen op melkvee en jongvee, niet op andere diercategorieën.
Het voornemen om een geurverordening vast te stellen is ook aan de GGD voorgelegd. De GGD heeft te kennen gegeven dat zij richtlijnen adviseren voor odours. De geurverordening heeft echter geen betrekking op waarden in odours maar in het verkleinen van afstanden. De GGD geeft aan dat de kern is dat ze adviseren om de berekeningen voor de geurbelasting als toetsing te gebruiken en niet de afstanden. Echter, nu er voor melkvee en jongvee geen berekeningen zijn voor geurbelasting (odours) maar afstanden wordt er geen advies door de
GGD over de afstanden gegeven.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1.De Verordening geurhinder en veehouderij Dantumadiel 2022 met bijbehorende bijlage en toelichting vast te stellen.
Besluit
Op voorstel van de heer J. Wijbenga besluit de raad dit punt af te voeren, omdat er tijdens en na de hoorzitting nieuwe inzichten aan de raad zijn verstrekt die nog niet in het voorstel zijn verwerkt. Verder is gebleken dat de lijst met bedrijven niet volledig is.
-
9
Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet, die op 1 juli 2022 in werking treedt. Onder de nieuwe wet zijn gemeenten verplicht participatiebeleid op te stellen. Participatie wordt toegepast bij alle kerninstrumenten van de Omgevingswet. Maar ook zonder de Omgevingswet vinden we participatie belangrijk. We hebben dat verwoord in onze bestuurs- en organisatie filosofie (BOF) en we betrekken de samenleving al bij diverse beleidsvoorbereiding, visietrajecten en projecten.
Om participatiebeleid op te kunnen stellen is allereerst een algemeen participatiekader nodig. Op 12 oktober 2021 is een eerste versie van het participatiekader besproken met de gemeenteraad. Op 14 december 2021 heeft een gesprek met een aantal stakeholders plaatsgevonden. De reacties van de raad en de stakeholders zijn verwerkt in de definitieve versie die nu voorligt.
Het participatiekader gaat over het volledige speelveld van de relatie van samenleving en overheid. De reikwijdte is nadrukkelijk breder dan de Omgevingswet.Bijlagen
Besluit
Na enige discussie wordt besloten dit punt te agenderen voor het besluitvormende deel van de raad van 1 maart 2022.
-
10
In verband met de sloop van zwembad ‘de Frosk’ moet ook de, aan het zwembad vast gebouwde, kleedaccommodatie van Tennisclub Zwaagwesteinde (TCZ) worden gesloopt. Voor het realiseren van vervangende kleedaccommodatie voor de vereniging wordt uw college voorgesteld om een éénmalige subsidie van € 60.000 beschikbaar te willen stellen en de gemeenteraad hiervoor te verzoeken om ten laste van de Algemene Reserve het budget hiervoor vrij te maken.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Een bijdrage van € 60.000 beschikbaar stellen in de kosten van een nieuwe kleedaccommodatie (incl. enkele duurzaamheidsmaatregelen) voor Tennisclub Zwaagwesteinde.
- Deze éénmalige bijdrage ten laste te laten komen van de ‘Algemene Reserve Dantumadiel’.
Besluit
- Na enige discussie wordt besloten dit punt te agenderen voor het besluitvormende deel van de raad van 1 maart 2022.
-
10.1
Stemuitslag
voorRaadsleden Dantumadiel (16)Bijlagen
Besluit
De heer Van der Ploeg geeft een korte toelichting op de motie. Na bespreking wordt besloten dit punt te agenderen voor het besluitvormende deel van de raad van 1 maart 2022.
Moties Dantumadiel
Titel Moasje frjemd FNP en CU: UMCG bernesjirurgy -
11
Besluit
De voorzitter sluit het opiniërende deel en schorst de vergadering kort voor 10 minuten.
-
12.0BESLUITVORMEND DEEL:
-
12
Besluit
De voorzitter heropent de vergadering.
-
13
Besluit
De agenda aangevuld met de punten uit het opiniërende deel wordt verder ongewijzigd vastgesteld.
-
14
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 25 januari 2022 wordt met algemene instemming vastgesteld.
-
15
Bijlagen
Besluit
Zonder bespreking wordt de lijst met externe ingekomen stukken conform vastgesteld.
-
15.a
Bijlagen
-
16
Bijlagen
Besluit
Zonder bespreking wordt de lijst met interne ingekomen stukken conform vastgesteld.
-
16.a
Bijlagen
-
17
Op grond van artikel 43a van de Alcoholwet (tot medio vorig jaar de Drank- en Horecawet) is de gemeenteraad verplicht om periodiek een preventie- en handhavingsplan alcohol vast te stellen om volksgezondheid (preventie) en openbare orde en veiligheid (handhaving) met elkaar te verbinden voor een effectieve aanpak van alcoholgebruik door jongeren en/ of de overlast als gevolg van alcoholgebruik. Dit voorstel gaat over het nieuwe plan ‘Preventie -en handhavingsplan Alcoholwet 2022 – 2025’.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel wordt zonder bespreking en hoofdelijke stemming overeenkomstig voorstel college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
-
18
Van stichting ROOBOL zijn twee brieven ontvangen met een voordracht voor de benoeming en ontslag van een lid in de Raad van Toezicht. Op grond van de statuten en inzake het toezicht op de stichting ROOBOL, worden de gemeenteraden in het werkgebied van stichting ROOBOL verzocht de voorgedragen personen te benoemen en ontslaan.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel wordt zonder bespreking en hoofdelijke stemming overeenkomstig voorstel college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
-
19.(5)
Op dit moment is de urgentie hoog om de Integrale preventie aanpak jongeren-vrijetijdsbesteding in te zetten. Dit omdat door de corona-lockdown de problematiek en overlast onder jongeren toeneemt terwijl de mogelijkheden voor een zinvolle vrijetijdsbesteding op veel accommodaties afnemen. Deze extra problematiek door de corona-lockdown speelt al bijna 2 jaar en zal ook het komend jaar van invloed zijn en misschien nog wel jaren doorwerken.
Dit zet het huidige jongerenwerk, waarin de gemeente Dantumadiel structureel sterk investeert, toch helaas onder druk.
Daarnaast stoppen juist in 2022 twee extern gefinancierde projecten voor jongeren, deze kunnen dus niet tijdelijk extra worden ingezet hiervoor. Gelukkig zijn er wel middelen uit de post reserve coronacompensatie steunfonds jeugd beschikbaar om deze tijdelijke nodige inzet op te vangenBijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel wordt zonder bespreking en hoofdelijke stemming overeenkomstig voorstel college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
-
19.1Vaststelling overige voorstellen vanuit de opiniërende raad van 1 maart 2022:
-
19.1.a
Stemuitslag
voorRaadsleden Dantumadiel (16)Besluit
De motie wordt met algemene stemmen aangenomen.
-
19.1.b
Besluit
Dhr. Hilverda onthoudt zich van stemming. Mw. Smit-de Vries legt een stemverklaring af: de fractie CU vindt het spijtig dat ze geen andere mogelijkheid ziet dan voor de ingediende motie te zijn, omdat in de openbare vergadering het een is gezegd en in een openbare krant het andere. Het vertrouwen is daarmee geschaad; de fractie vindt dat heel lastig, en vindt dat dit signaal wel moet worden afgegeven. De motie wordt met 10 stemmen voor (SGP, CU, GBD en SL) en 5 stemmen tegen (CDA en FNP) aangenomen.
-
19.1.c
Besluit
Het raadsvoorstel wordt zonder bespreking en hoofdelijke stemming overeenkomstig voorstel college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
-
19.1.d
Besluit
Het raadsvoorstel wordt zonder bespreking en hoofdelijke stemming overeenkomstig voorstel college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
-
19.1.e
Besluit
Het raadsvoorstel wordt zonder bespreking en hoofdelijke stemming overeenkomstig voorstel college van burgemeester en wethouders vastgesteld.
-
19.1.f
Stemuitslag
voorRaadsleden Dantumadiel (16)Besluit
De motie wordt met algemene stemmen aangenomen.
-
20Sluiting